Stap 10: Evalueren en afronden

Evaluatie

Evaluatie is belangrijk. Je evalueert je project om te weten hoe het gegaan is: hoe vonden de vrijwilligers dat het was? En hoe hebben de deelnemers het ervaren? Daarnaast is het ook belangrijk om terug te kijken naar je doelen en resultaten: heb je die behaald? Al met al geef je in een evaluatie antwoord op de vraag: zouden we het een volgende keer weer zo doen?

Evalueren kan op verschillende manieren. Als het een groot project was, kun je er een echte uitgebreide evaluatie van maken. In dit document lees je meer over evalueren.

 

> Wil je meer weten over evaluatieonderzoek? Lees dan Weten wat werkt. Passend evaluatieonderzoek in het sociale domein.

> Wil je weten hoe jij je activiteit tot een effectieve interventie maakt? Lees dan meer over effectieve interventies.

Checklist afronding
Is je project uitgevoerd? Zorg dan voor een goede afronding.

  • Financiële afronding

Maak de rekening op. Ga na welk geld er is binnengekomen en wat er is uitgegeven. Leg alle bonnen bij elkaar, tel je uitgaven bij elkaar op, en trek ze af van de inkomsten. Zo weet je direct of je financieel uitkomt.

  • Terugkoppeling sponsors en fondsen

Stuur je geldschieters een verslag, een financieel overzicht en eventueel foto’s van het resultaat. Vergeet niet om ze te bedanken!

  • Bedank je vrijwilligers

Heel belangrijk: bedank alle mensen die zich onbetaald voor jouw project hebben ingezet! Ze zijn onmisbaar. Dat kan persoonlijk maar misschien ook met een etentje of klein cadeautje.

  • Afscheid

Bedank ook alle mensen die op andere manieren hebben meegewerkt. Ga met z’n allen iets leuks doen om de activiteit af te sluiten en afscheid te nemen. Wie weet komen er nieuwe ideeën voor een volgende activiteit uit.

  • Nieuwe plannen?

Check bij de afronding onder vrijwilligers en medewerkers of er animo is om dit project te herhalen, of iets anders te organiseren. Dit kun je ook teruggeven aan je geldschieter.

Meer lezen?
> Wil je alles weten over hoe je je omgeving LHBT-vriendelijk kunt maken? Check dan Do’s en dont’s voor vergroten acceptatie

> Wil je hulp gaan bieden aan LHBT-jongeren bijvoorbeeld door gespreksgroepen? Check dan Waarom (gespreks)groepen voor LHBT-jongeren

> Bekijk hier voorbeelden van projecten: de activiteiten, doelen, resultaten en maatschappelijke doelen.

Bekijk als inspiratie voorbeelden van andere projectplannen.

Tip

> Vraag andere LHBT-organisaties om advies! Zeker als zij al eens subsidie hebben aangevraagd. En werk waar mogelijk met elkaar samen. Check de info bij Samenwerken om te weten hoe je dit aanpakt en van elkaar kan leren.