Stap 7: Zoek geldschieters

Je hebt nu een plan: in grote lijnen. Het is daarom hoog tijd om bij geldschieters te polsen of zij mee willen betalen aan je project. Maak een afspraak met een contactpersoon van de geldschieter en vertel hem of haar over je idee. Je plan hoef nog niet helemaal af te zijn,  je kunt ook op gesprek gaan om te polsen of ze interesse hebben. Je geeft daarmee de geldschieter de kans om mee te denken met je project.

Verdiep je in de doelen van het fonds of de gemeente, voordat je gaat praten. Zo kun je ook kijken wat de ander aan jou project heeft. Als het fonds bijvoorbeeld gericht is op participatie, en jij plant een maatjesproject, sluit dat mooi aan.

Geldschieters voor projecten zijn:

Fondsen
In Nederland investeren een aantal fondsen (soms) in projecten voor LHBT-jongeren. Fondsen kunnen zelf bepalen aan wie of wat zij geld geven. Hun prioriteiten en keuzes kunnen per jaar veranderen.

 • Het Trutfonds draagt bij aan kleinschalige ‘potten- en flikkerprojecten’ die bij andere fondsen niet in aanmerking komen voor financiering. Zij geven ook projecten voor en door transgenders subsidie.
 • Stichting Pann draagt bij aan (kleinschalige) activiteiten gericht op homo-emancipatie.
 • VSB fonds zet zich in voor de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. Het fonds wil dat mensen elkaar ontmoeten en inspireren, en zich bewust zijn van zichzelf en hun omgeving.
 • Ik ben geweldig is een initiatief dat maximaal 1000 euro bijdraagt aan geweldige projecten voor andere mensen.

Overheid
Je kunt subsidie aanvragen bij verschillende overheden:

 • Bij de landelijke overheid: de ministeries. De emancipatie van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgenders valt onder het ministerie van OCW. Maar dit ministerie financiert alleen landelijke projecten.
 • De gemeente is de meest logische geldschieter voor LHBT-activiteiten in één bepaalde woonplaats of wijk.
 • Provincies investeren het liefst in activiteiten in meerdere gemeentes in die provincie.

Beleidsterreinen

De gemeente is de eerste plek om aan te kloppen. Gemeenten geven meestal alleen subsidie als het project past bij hun ‘beleidsterreinen’, zoals  jeugd, onderwijs, welzijn, sport en gezondheid. Je maakt kans op subsidie als jouw gemeente de volgende beleidsterreinen kent:

 • Lesbisch, homo, bi en transgender emancipatiebeleid: niet alle gemeenten hebben dit, maar een heleboel ook wel!
 • Emancipatiebeleid: kan over vrouwen en meisjes gaan, maar ook over LHBT’s. Vraag dus of je terecht kunt met vragen over LHBT-projecten.
 • Jeugd: met een project over jongeren zit je waarschijnlijk goed. Let op: meestal gaat dit over jongeren tot 18 jaar.
 • Onderwijs: werk je aan voorlichting in het onderwijs? Dan is dit het beleidsterrein waar je wezen moet.

Wie moet je bellen? Soms staat dat op de website: de naam van de contactpersoon van het beleidsterrein. Bel de gemeente en vraag deze ambtenaar! Ook zonder naam kun je bellen en je vraag stellen. Meestal helpt het om te zeggen dat je iemand zoekt die over emancipatie, jeugd of onderwijs gaat.

Sponsoring

Sponsoring is een ruil. Bedrijven geven jouw initiatief geld of producten. En andersom zorg jij ervoor dat het bedrijf via jouw initiatief reclame kan maken. Een drukkerij kan bijvoorbeeld gratis T-shirts voor je maken en hun eigen naam achterop de shirts zetten voor meer bekendheid. Zo kun je allerlei sponsorafspraken maken, zolang de ander er ook voordeel van heeft. Vraag bijvoorbeeld de bakker in het dorp of hij je wil sponsoren met een lunch en laat hem adverteren in je programmablad.

Let op: de sponsor moet zich wel herkennen in jouw doelen. Je moet dus op zoek naar een bedrijf dat graag LHBT-vriendelijk overkomt, of dat zich meer wil richten op jongeren. Denk aan een snackbar, sportclub of winkel. Of misschien de homokroeg.

Check de links op : sponsoring.startpagina.nl

Crowdfunding

Crowdfunding is financiering door enthousiastelingen, mensen die geloven in je project. Het werkt als volgt. Je biedt je project aan op een platform op internet. Daarbij vermeld je het bedrag dat je nodig hebt en de tijd waarin je het geld bij elkaar wilt brengen. Vervolgens maak je je project bekend in je netwerk. Iedereen die in je project gelooft, kan eraan bijdragen. Meestal krijgen investeerders er wat voor terug: een leuke attentie, toegang met VIP-kaarten of een gratis drankje, bijvoorbeeld. Afhankelijk van hoeveel geld zij doneren. Het idee is dat veel mensen allemaal een klein bedrag investeren en zo bij elkaar het project mogelijk maken.

Crowdfunding hangt samen met goede communicatie: mensen moeten namelijk wel weten dat je bezig bent met dat leuke project.

Lees hier meer over crowdfunding

Tip
Wees positief en enthousiast als je een fonds of bedrijf bezoekt. Overtuig ze dat het belangrijk is dat ze jouw project ondersteunen.