Feiten over LHBT & Jongeren

Wanneer weet je of je LHBT bent?

 • Jongeren zijn gemiddeld 13 jaar als zij zich bewust worden van hun lesbische, homo- of biseksuele voorkeur (Van Lisdonk & Van Bergen, 2010).
 • Uit een onderzoek onder volwassen transgenders bleek dat ongeveer de helft van de deelnemers voor het 10e levensjaar wist dat er ‘iets’ niet klopte met betrekking tot hun gender. Nog eens een kwart wist dat voor hun 15e. De gemiddelde leeftijd was 13,5 jaar (Keuzenkamp, 2012).

Hoeveel LHBT-jongeren zijn er?

 • 1 op de 5 meisjes zou wel eens seks willen met een meisje of heeft dat gehad. 1 op de 11 jongens zou wel eens seks willen met een jongen of heeft dat gehad. Dat blijkt uit de jongerenstudie Seks onder je 25e (De Graaf e.a., 2012).
 • In Seksuele gezondheid in Nederland 2006 concludeert de onderzoeker (Kuyper, 2012) dat 0,6% van de ‘vrouwen’ en 0,2% van de ‘mannen’ een ambivalente of incongruente genderidentiteit heeft in combinatie met onvrede met het eigen lichaam en een wens tot (gedeeltelijke) aanpassing van het geboortegeslacht door hormonen en/of operaties. Stel, je hebt een grote scholengemeenschap met 5000 leerlingen. Ongeveer de helft van de leerlingen staat geregistreerd als meisje, de andere helft als jongen. Er zouden dan 20 transgender jongeren zijn: 15 geregistreerde ‘jongens’ die in feite meisje zijn, en 5 geregistreerde ‘meisjes’ die jongen zijn.

Maken LHBT-jongeren negatieve reacties mee?

 • 42% van de brugklassers gaf in 2007 in een enquête van de gemeente Utrecht aan de vriendschap te verbreken met hun beste vriend of vriendin wanneer deze homo, lesbisch of bi bleek te zijn (Gemeente Utrecht, 2007).
 • De ruime meerderheid van de homo-, lesbische en bi-jongeren die uit de kast is, heeft een of meerdere negatieve ervaringen of reacties gehad om de eigen seksuele voorkeur (Van Bergen & Van Lisdonk, 2010a).
 • Moet je op school je seksuele voorkeur verbergen of kun je gewoon open zijn? Volgens het SCP denkt 5% van de jongeren dat je gewoon open kunt zijn, 36% denkt dat alleen tegenover vrienden open te zijn, een derde denkt dat je het voor iedereen geheim moet houden en bijna een derde weet het niet (Keuzenkamp, 2011).

Wat zijn verhoogde risico’s voor LHBT-jongeren?

 • Ongeveer de helft van de homojongeren heeft wel eens suïcidale gedachten. En 9% van de homo- of biseksuele jongens en 16% van de lesbische of biseksuele meisjes heeft een zelfmoordpoging achter de rug. Onder jongeren in het algemeen zou 11% denken aan zelfmoord en 3% wel eens een zelfmoord poging hebben gedaan (Van Bergen & Van Lisdonk, 2010b).
 • Van de transgender volwassenen heeft 21% een zelfmoordpoging gedaan: over jongeren zijn geen cijfers bekend (Keuzenkamp, 2012).
 • Op basis van de Mental Health Inventory (MHI-5) is 73% van de transgender jongeren psychisch ongezond. Een van de belangrijkste verklaringen is dat deze jongeren vaak nog niet in transitie zijn, wat de kans vergroot op psychische problemen (Keuzenkamp 2012).
 • 1 op de 7 lesbische en bi-meisjes en 1 op de 8 homo- en bi-jongens heeft last van depressieve klachten zoals eenzaamheid, somberheid, hopeloosheid over de toekomst en het gevoel geen interesse te kunnen opbrengen voor dingen (Van Bergen & Van Lisdonk, 2010b).
 • 1 op de 3 holebi-jongeren geeft aan dat ze vinden nergens goed voor te zijn (Van Bergen & Van Lisdonk, 2010b).

Alle bronnen vind je hier:  Bronnen feiten over LHBT-jongeren