Waarom (gespreks)groepen voor LHBT-jongeren?

In (gespreks)groepen voor LHBT-jongeren kunnen zij ervaringen met elkaar delen. Waarom is dat belangrijk? Hier lees je waarom!

Meer stress en spanning
Iedere jongere krijgt te maken met stressvolle situaties: proefwerken en verliefdheden kunnen bijvoorbeeld behoorlijk spannend zijn. Als je lesbisch, homo, bi en/of transgender bent, heb je daarnaast ook te maken met stress die voortkomt uit je ‘anders’ zijn. Je piekert bijvoorbeeld over de coming-out naar je ouders, je bent bang dat je voetbalteam erachter komt dat je homo bent of je voelt eenzaam omdat je denkt dat je de enige bent met deze gevoelens. Dit wordt wel minderheidstress genoemd. Als jonge LHBT moet je je weg zien te vinden in een samenleving waarin jouw gevoelens en keuzes afwijken van de norm. Je moet leren omgaan met mensen die geen rekening houden met jouw ‘anders’ zijn, soms zelfs vinden dat jij ‘vreemd’ of ‘raar’ bent of minder rechten zou moeten hebben. Het is kortom vaak nog verre van ‘normaal’ om relaxed te zijn over jonge lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders.
Waar krijgen LHBT-jongeren stress en spanning van?
LHBT-jongeren hebben te maken met meer stress en spanning vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Negatieve reacties op je genderidentiteit en/of seksuele voorkeur en de angst daarvoor
 • Non-acceptatie van je familie
 • Pesten
 • Negatieve seksuele ervaringen
 • Ervaringen met geweld en discriminatie
 • Je anders voelen dan anderen
 • Niet voldoen aan gendernormen: dat wat anderen vinden dat correct ‘mannelijk’ of ‘vrouwelijk’  gedrag is.
 • Gebrek aan een positief toekomstbeeld.
 • Denken dat je geen kinderen kunt krijgen (wat niet klopt..).
 • Hoge drempel hulpverlening: geen hulp durven vragen omdat je denkt dat die er niet is.
 • Nog niet in transitie zijn of geen uitzicht op transitie, dus gevangen zitten in het ‘verkeerde lichaam’.

Samen lachen en samen huilen
Voor iedere jonge lesbo, homo, bi en transgender is het de uitdaging om te leren omgaan met deze

spanning en stress. Eén van de beste manieren om dit te doen – zo blijkt uit onderzoek – is het ontmoeten van andere LHBT-jongeren. Belangrijk is dat het niet alleen bij ontmoeten blijft, maar dat je onderling ervaringen met elkaar deelt en over en weer van elkaar leert. Het gaat dan over ervaringen die kenmerkend zijn voor je ‘anders’ zijn: ervaringen die buitenstaanders vaak niet begrijpen. Denk bijvoorbeeld aan hoe het is om uit de kast te komen als biseksuele jongere, of hoe je nadenkt over puberteitsremmers als jonge transgender. Door deze ervaringen met elkaar te delen, kun je er samen over nadenken, op reflecteren, om huilen, er boos over worden, en vaak er heel hard om lachen. Je kunt gewoon even je helemaal jezelf zijn. En voor eventjes ben je niet ‘anders’, maar hoor je bij de norm. Vooral voor jongeren is dat gevoel om ‘ergens bij te horen’ belangrijk. Met gespreksgroepen kun je hier een bijdrage aan leveren!