Do’s als ondersteuner van LHBT-jongerengroepen

Hoe ondersteun je LHBT-jongerengroepen of -initiatieven op zo’n manier dat zij zichzelf kunnen empoweren? Check deze do’s.

Wees je bewust van het leeftijdsverschil
Als je 28 jaar bent kun je je nog heel jong voelen maar voor een 15-jarige ben je dat niet. Wees je daarom bewust van het leeftijdsverschil en de verantwoordelijkheid die dit met zich mee brengt. Je bent niet langer ‘een van de jongeren’, ook al weet je nog precies hoe zij zich voelen. Juist als volwassene kun je een meerwaarde hebben. Wees daarom niet bang om die rol op je te nemen.
Betrek LHBT-jongeren vanaf het begin
Wanneer je wilt dat je actie voor LHBT-jongeren slaagt, zorg er dan voor dat LHBT-jongeren vanaf het begin betrokken zijn. Al start je maar met drie jongeren, het is beter dan geen. Stimuleer in dat geval de drie jongeren om zelf na te denken over hoe ze andere jongeren kunnen bereiken.
Laat LHBT-jongeren zelf de keuzes maken
Wil je een feest organiseren, een spelletjesmiddag, een kringgesprek of een inloopspreekuur? Laat de jongeren het zelf bedenken! Stem ook met hen af welk taalgebruik het beste aanslaat in een folder of Facebookpost.
Geef LHBT-jongeren concrete tips en handvatten zodat zij hun doelen kunnen bereiken
Jongeren hebben vaak veel ideeën maar weten niet altijd hoe ze die moeten uitvoeren. Daar kun jij bij helpen! Draag goede voorbeelden aan, geef tips en advies.
Laat ze een keer de mist in gaan
Het is niet erg als het keer mislukt. Jongeren organiseren bijvoorbeeld een feestje maar er komt niemand. Niet getreurd: help hen om na te gaan wat er de volgende keer beter kan.
Motiveer jongeren
Als hun eigen plan niet goed uitpakt, zullen de jongeren waarschijnlijk erg balen. Houd ze gemotiveerd door uit te leggen dat je het vaak een paar keer moet proberen voordat iets lukt.
Investeer in persoonlijk contact
Zorg ervoor dat jongeren maar één of twee contactpersonen hebben binnen je organisatie. Als jij die contactpersoon bent, neem dan de tijd om elkaar goed te leren kennen en probeer een band op te bouwen.
Laat jongeren zich bijzonder voelen
Jongeren hebben graag het gevoel dat ze iets exclusiefs meemaken, dat zij bijzonder zijn. Zorg dat je oog heb voor individuele verschillen en capaciteiten en spreek ze niet altijd als groep aan.