In kleine gemeenten

LHBT-jongerengroepen zijn er vaak in de grote steden. In Amsterdam, Utrecht, Eindhoven of Rotterdam zijn er verschillende mogelijkheden voor LHBT jongeren. Maar heeft het ook zin om LHBT-jongeren te ondersteunen in kleine gemeente? Zeker wel! Zie deze twee voorbeelden.

Goed voorbeeld: LHBT-groep in Deurne
In 2007 liep Olaf Wesel, tweedejaars student pedagogiek aan de Tilburgse universiteit, stage bij het jongerenwerk van de Stichting Welzijn Deurne. Voor deze stage voerde hij een project uit rond jongeren en homoseksualiteit in Deurne. De brochure die Olaf Wesel naar aanleiding van zijn stage schreef heet Homo in de Hooiberg (uitgegeven door Movisie in samenwerking met de Stichting Welzijn Deurne). Er wordt in beschreven hoe hij in een plattelandsgemeente in contact kwam met holebi’s en hoe er een werkgroep is opgestart. Dat is gebeurt door middel van een advertentie in een lokale krant.

Dagboek

Aan de hand van een dagboek wordt de ervaring van een homo jongere van 15 jaar met deze werkgroep beschreven:

“Vorige week woensdag stond in het nieuwsblad dat het jongerenwerk hier iets voor homo’s gaat doen. Mijn vader kwam ermee aan. ‘Hé Stijn, niks voor jou?’ Ik heb gelijk gebeld, er hadden nog vijf mensen gereageerd. Nee, ik lieg niet. Een man, die getrouwd is geweest. Twee dames met kinderen, dat wist ik, die wonen hier schuin achter. Een meisje van mijn leeftijd. En Johan, de oudere broer van Emiel! Ja, echt waar, hij had het nog niet tegen Emiel durven zeggen, ’t watje! Weet je, ik kende zewel, allemaal heb ik ze al eens gezien. Maar ik wist het niet, ik heb het niet aan ze gezien.

Vanavond zijn we voor het eerst samen gekomen. Keigezellig. Ik heb nog een tijd met Johan zitten kletsen, heb nooit echt zo met hem gepraat. Hij was gewoon de broer van mijn beste vriend. Iemand waar ik niet veel mee had. Maar nu wel, we zijn een beetje hetzelfde. Hij vertelde dat hij niet naar een homocafé durfde te gaan, tenminste niet alleen. Nou, ik ook niet hoor. En Natasja (het meisje) ook niet. En met z’n drieën? Ja, dan wel, ik zou het wel eng vinden, maar durven zou ik wel. Maar hoe komen we daar? Nou, Carlo (die man) heeft een auto, daarmee mogen we meerijden. En Marion en Marielle gaan ook mee, als ze tenminste oppas kunnen vinden. O ja, Marion en Marielle gaan trouwen. Gewoon hier, in het gemeentehuis, midden op de markt. Stoer hè?!”

Meer lees je in: Homo in de Hooiberg. Handreiking voor het Sociaal Cultureel Werk; aan de slag met (jonge holebi’s in plattelandsgemeenten, uitgegeven door Movisie i.s.m. Stichting Welzijn Deurne, maart 2007.

Goed voorbeeld: LHBT-groep in Zeeland
In de provincie Zeeland is er een LHBT-jongerengroep opgezet in 2012. Er worden onder andere regelmatig jongerencafe’s georganiseerd waar zo’n 15 tot 20 jongeren naar toe komen. Vorig jaar is voor het eerst een heel weekend georganiseerd en dit was zo’n succes dat ook dit jaar weer een weekend gepland is.

Het project rond LHBT in Zeeland is gestart met een oproep aan jongeren voor een groepsinterview met LHBT jongeren. Wat heb je nodig in Zeeland? Wat wil je? Hieraan hebben 15 jongeren in de leeftijd van 17 tot 24 jaar meegewerkt.

Meer lezen? Lees hier het interview met de oprichters