Tips voor ondersteunen van jongeren in verschillende leeftijdsfasen

Het ondersteunen van jongeren van 12-14 jaar is heel anders dan wanneer je te maken hebt met jongeren van boven de 20. Hieronder daarom tips voor hoe je rekening kan houden met leeftijdsverschillen.

Ondersteun je pubers?
Jongeren van 12 tot 16 jaar noemen we wel pubers. 12 jaar is voor heteroseksuele cisgender jongeren de leeftijd waarop hun contact met leeftijdsgenoten van het andere geslacht steeds serieuzer wordt.

Ontdekking LHBT

In deze periode worden de meeste LHBT’s zich bewust van hun LHBT zijn:

 • de gemiddelde leeftijd daarvoor onder homo- en bi-jongens is 12,6 jaar (SCP, 2010)
 • de gemiddelde leeftijd daarvoor onder lesbische en bi-meisjes is 13,5 jaar (SCP, 2010)
 • de gemiddelde leeftijd daarvoor onder transmeisjes is 14,1 jaar (SCP, 2012)
 • de gemiddelde leeftijd daarvoor bij transjongens is 12,4 jaar (SCP, 2012)

De meeste LHBT-jongeren durven vervolgens vaak niet te praten over deze gevoelens. Een deel gaat meedoen met de heterojongeren. Ze gaan ook daten en seksueel experimenteren met leden van het andere geslacht. Bekend is dat homo, lesbische en bi-pubers gemiddeld zo’n 3,5 jaar zwijgen. Dat beslaat dus het grootste gedeelte van hun pubertijd.

De pubers die er al wel over praten, hebben daarom vaak het gevoel de enige te zijn; de rest is namelijk nog niet zichtbaar. Dat maakt het erg belangrijk om deze pubers met elkaar in contact te brengen. Daardoor geef je hen het gevoel er niet alleen voor te staan, en voorkom je eenzaamheid en gevoelens van depressie.

Wanneer transgenderjongeren in deze fase komen, kunnen zij behandeld worden met puberteitsremmers. Hierdoor krijgen ze meer bedenktijd over hun genderidentiteit.

Communicatie en bereik

 • Houd vragen of opdrachten simpel en begrijpelijk.
 • Houd rekening met een kortere spanningsboog bij deze leeftijdsgroep.
 • Ondersteun de jongeren actief bij het uiten van hun mening.
 • Meisjes lopen in deze fase lichamelijk en verstandelijk iets voor op de jongens. Tip: Meisjes en jongens vinden het in deze fase soms frustrerend om samen activiteiten te moeten ondernemen. Kijk of je ook apart dingen kan organiseren.
 • Realiseer je dat hun ideeën en voorkeuren zomaar ineens kunnen veranderen. Ga dus niet zonder meer af op hun uiterlijk of huidige gedrag.
 • In de publicatie Verovering van de jongerenmarkt staan tips voor het betrekken van pubers:

Ondersteun je adolescenten?
Jongeren van 16 tot 19 jaar worden ook wel adolescenten genoemd. In deze leeftijdsfase gaan hetero cisgender [ interne link naar Promotie – wie is wie]  jongeren vaak langdurige relaties aan met leden van het andere geslacht.

LHBT

Een deel van de LHBT’s komt voor grote keuzes te staan. Moeten ze zichzelf benoemen als LHBT en daarvoor uitkomen? Moeten ze hun gevoelens ontkennen? Of kiezen ze ervoor om in twee werelden te leven: een buitenwereld waarin ze niet uit de kast zijn, en de binnenwereld van een selecte groep vrienden tegen wie ze open zijn over hun LHBT zijn? Dergelijke keuzes kunnen voor veel LHBT-jongeren een zware, psychische belasting opleveren. Een groot deel van de homo-, lesbische en bi-groep komt uit de kast in deze fase maar zeker niet allemaal.

Wanneer  transgenderjongeren behandeld worden door een genderteam van een ziekenhuis, kunnen zij vanaf hun zestien jaar hormonen voorgeschreven krijgen, zodat hun uiterlijk meer gaat passen bij hun genderidentiteit.

Communicatie en bereik

 • Activiteiten waarbij jongeren zich in een groep kunnen uiten, zijn voor jongeren vanaf 16 jaar zeer geschikt.
 • Deze jongeren zijn erg druk. Wil je deze groep activeren voor een vrijwilligersproject, dan moet je dit op een aantrekkelijke manier presenteren en ze echt iets interessants te bieden hebben!
 • In de publicatie Verovering van de jongerenmarkt staan tips voor het betrekken van adolescenten:


Ondersteun je werkende jonge volwassenen?
Jongeren die gaan werken als ze 19 tot 25 jaar zijn, starten met een geheel nieuwe fase. Ze gaan voor het eerst van hun leven een eigen inkomen verdienen, een huis inrichten, een auto kopen, enzovoort. Ze ontwikkelen een consumptiepatroon en een levenswijze die steeds verder verwijderd ligt van dat van pubers. Hoewel ze zichzelf nog tot de jongerencultuur vinden behoren, komen ze er tegelijkertijd verder vanaf te staan. Ook met studenten voelen ze zich niet verwant.

 LHBT

Er zijn veel homo-, lesbische en bi-jongeren die pas in deze fase uit de kast komen omdat ze niet meer op school zitten en meer hun eigen leven kunnen inrichten. De groep die eerder uit de kast was, gaat soms net als hetero-leeftijdsgenoten al samenwonen. Wanneer transgenderjongeren behandeld worden door een genderteam van een ziekenhuis, kan dit het moment zijn dat zij aan operaties beginnen die ervoor zorgen dat hun uiterlijk beter past bij hun genderidentiteit. Dit mag namelijk vanaf 18 jaar.

Communicatie en bereik

 • Dit is de moeilijkst bereikbare groep jongeren. Ze hebben een druk programma en voelen zich geen jongere meer. Goede intermediairs ontbreken. Benader deze groep daarom alleen met onderwerpen waar zij zich ook echt mee bezighouden.
 • Speel bij deze groep in op de behoefte aan werkervaring en benadruk de mogelijkheden in jouw organisatie. Zo vorm je voor hen een aantrekkelijke optie om zich alvast in het werkveld te begeven, mochten ze nog werkzoekend zijn.
 • In de publicatie Verovering van de jongerenmarkt staan tips voor het omgaan met werkende jong volwassenen: