Wie is wie?

Aseksueel
Jongeren die geen of weinig behoefte hebben aan seksueel contact met een ander zijn aseksueel. Er bestaan verschillende vormen van aseksualiteit. Zo is het mogelijk dat iemand die aseksueel is, wel verliefd wordt maar geen seks wil.
Biseksueel
Als je zowel op meisjes als op jongens valt ben je bi. Veel biseksuele jongeren vallen (iets) meer op meisjes of juist iets meer op jongens. En voor sommige biseksuele jongeren is het helemaal gelijk.
Cisgender
Cisgender betekent dat je genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat je kreeg toegewezen na je geboorte. Je ziet jezelf als man/jongen of als vrouw/meisje en je lichaam was bij je geboorte ook mannelijk of vrouwelijk. Het gaat dus om mensen die geen transgender zijn en ook geen transgenderverleden hebben.
Crossdressing
Crossdressing wordt ook wel travestie genoemd. Het gaat om jongeren die het prettig vinden om zich (af en toe of regelmatig) te kleden als de andere sekse. . Zij worden ook wel travestieten, crossdressers, drag queens (mannen) of drag kings (vrouwen) genoemd.
Genderidentiteit
Met genderidentiteit bedoelen we: je mannelijke of vrouwelijke identiteit. Voel je je (meer) een jongen of juist (meer) een meisje of allebei? Of geen van beide?

 • Genderidentiteit wordt erg belangrijk gevonden in onze samenleving. Zo gaan veel mensen ervan uit dat mannen en vrouwen wezenlijk van elkaar verschillen. We willen graag meteen weten of iemand een man of een vrouw is. We vinden het moeilijk om ons te verhouden tot een persoon bij wie de gender onbekend of onduidelijk is. Bij een geboorte is een van de eerste vragen: ‘Is het een jongetje of een meisje?’
 • Gender gaat vaak alleen om de uiterlijke geslachtkenmerken. Maar uiterlijke geslachtskenmerken kunnen niet overeenkomen met de identiteit van een persoon. Bijvoorbeeld: een kind heeft het lichaam van een meisje maar voelt zich een jongetje. Of het kind heeft het lichaam van een jongetje maar voelt zich een meisje. Hoe iemand er lichamelijk uitziet, kan dus verschillen van hoe iemand zich van binnen voelt.

Hetero
Seksuele voorkeur voor het andere geslacht. Dus: je bent hetero als je als meisje (met name) op jongens valt. En als je als jongen (met name) op meisjes valt.
Homo
Dus: als je als jongen met name op jongens valt, of als man op andere mannen. ‘Homoseksueel’ wordt ook gebruikt als algemene term, dus voor mannen en vrouwen.
Intersekse conditie
Intersekse (of DSD) is een verzamelterm voor diverse aangeboren condities waarbij de ontwikkeling van het chromosomale, gonadale (geslachtsklieren) of anatomische geslacht verschilt van de norm. Dus je lichaam is net iets anders dan normaal. Dit zie je meestal niet aan de buitenkant. De meeste jongeren met een intersekse-conditie identificeren zich meestal als jongen óf meisje. De oude naam hiervoor, (pseudo)hermafroditisme, ervaren zij meestal als kwetsend.
Let op: Interseks is iets anders dan transgender! Bij transgenders gaat het om identiteit, bij interseks gaat het om de individuele lichamelijke situatie.
Lesbisch
Een seksuele voorkeur voor het eigen geslacht bij meisjes en vrouwen. Dus: als je als meisje met name op meisjes valt, of als vrouw op andere vrouwen.
LHBT
LHBT is de Nederlandse term voor de internationaal bekende, Engelstalige term: LGBT. LGBT staat voor Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender. Onder deze term wordt wereldwijd actie gevoerd voor gelijke rechten. De regenboogvlag is het symbool voor deze beweging. . In het Nederlands is LHBT een afkorting van lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender.
Panseksueel
Je bent panseksueel als je valt op een persoon: ongeacht of het jongen of meisje is, transgender of cisgender.
Queer
Verzamelnaam voor iedereen die de bestaande man/vrouw- en homo/ hetero-hokjes te beperkend vindt.
Seksuele voorkeur

Geeft aan of jij je aangetrokken voelt tot meisjes, jongens of allebei. Het gaat om vragen zoals:

 • Op wie val je?
 • Op wie word je verliefd?
 • Met wie wil je een relatie?
 • Met wie zou je seks willen hebben?
 • Met wie heb je het liefst seks?

Transgender
Je bent transgender als de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’ niet vanzelfsprekend of te beperkend zijn om uit te drukken hoe jij je voelt. En/of als dit niet overeenkomt met je lichamelijke situatie.

Transgender is een verzamelnaam voor een groep diverse mensen. Het gaat onder andere om mensen die:

 • zich een meisje/vrouw voelen maar het lichaam hebben van een jongen/man. Of die zich een jongen/man voelen maar het lichaam hebben van een meisje/vrouw.
 • zich zowel mannelijk als vrouwelijk voelen.
 • zich tussen mannelijk en vrouwelijk in voelen.
 • zich niet mannelijk en niet vrouwelijk voelen.
 • de hokjes en ideeën over ‘man-zijn’ en ‘vrouw-zijn’ in onze samenleving te beperkt vinden en zichzelf daar niet in thuis voelen.

Sommige transgenders ondergaan medische behandelingen om eruit te zien zoals ze echt zijn. Je gaat dan onder andere hormonen slikken om bijvoorbeeld je stem en haargroei te veranderen. Ook kun je uiteindelijk operaties laten doen om bijvoorbeeld je borsten of je penis weg te laten halen. Het doel van de behandelingen is dat je lichaam beter bij je genderidentiteit past. Transgenders die zo’n behandeling ondergaan of dat hebben gedaan worden ook wel transseksueel genoemd. Het is een misleidende term, omdat een geslachtsveranderende behandeling niks met seks te maken heeft.

Transmannen/transjongens

Jongens of mannen die geboren zijn met het lichaam van een meisje.

Transvrouwen/transmeisjes

Meisjes of vrouwen die geboren zijn met het lichaam een jongen.

Travestiet

Travestie wordt ook wel crossdressing genoemd. Het gaat niet om mensen die hun lichaam willen veranderen maar om mensen die het prettig vinden om zich (af en toe of regelmatig) te kleden als de andere sekse.