Stap 1: Van idee naar plan!

Je wilt iets gaan organiseren voor lesbische-, homo, bi- en/of transgender-jongeren. Je hebt er helemaal zin in! Check hier hoe je tot een plan komt.

Brainstormen
Heb je nog geen idee wat je wilt gaan doen? Of heb je al wel een idee, maar kan je nog wel wat inspiratie en tips gebruiken? Organiseer dan samen met andere jongeren een brainstorm om tot een idee te komen of je idee verder uit te werken. Je kunt jouw idee ook aan wat mensen in je omgeving voorleggen om te kijken of het hen ook een leuk idee lijkt.
Samen starten?
Iedereen heeft zijn sterke punten. Zo kan jij misschien heel goed organiseren, maar is de ander weer heel creatief in het bedenken van originele activiteiten. Als je samen met anderen werkt aan het opzetten van een activiteit, kun je elkaar versterken en aanvullen. Bovendien is samen een activiteit opzetten altijd leuker dan alleen.

Je kunt dus op zoek gaan naar mensen die samen met jou een activiteit willen opzetten. Dat kunnen vrienden, vriendinnen of klasgenoten zijn die LHBT zijn, maar ze hoeven niet per se LHBT te zijn. En jouw vrienden, vriendinnen en klasgenoten kennen op hun beurt misschien andere jongeren die geïnteresseerd zijn in het starten van een LHBT-jongereninitiatief.

> Kom je er niet uit met je vrienden of andere bekenden? Ga dan op zoek naar vrijwilligers. Lees bij Samenwerken alles over het vinden en binden van vrijwilligers.

Advies inwinnen
Veel andere jongeren gingen jou al voor in het organiseren van een activiteit. Ook zijn er veel LHBT-organisaties die jou zouden kunnen helpen bij het opzetten van je activiteit. Maak daar, als je dat fijn vindt, gebruik van! Je kunt op de landkaart kijken of jouw idee of activiteit al bestaat. Zo ja, dan kan je bij hen aansluiten of advies vragen.

Tips

 • Ga op zoek naar ervaren jongeren of volwassenen die mee willen denken en helpen. Zij weten precies wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van activiteiten, wat jou veel op weg kan helpen.
 • Zoek bij het overzicht van organisaties in jouw provincie naar mensen die jou zouden kunnen adviseren en ondersteunen. Misschien kan het jongerenwerk, de GGD, een café, een buurthuis of een school wel meewerken aan of meedenken over jouw activiteit.

Maak een plan
Als je een goed idee hebt, wil je het liefst meteen beginnen. Maar het is slim als je er vooraf goed over nadenkt en belangrijke dingen op papier zet. Voor een kort en krachtig plan beantwoord je de volgende vragen:

 • Voor wie is de activiteit bedoeld?
 • Wat ga je doen?
 • Wanneer wil je het doen?
 • Waar ga je het doen?

Gebruik dit invulformulier om een kort een bondig actieplan te maken.

Voor wie is de activiteit bedoeld?

Op wie wil je je activiteit richten? Je kunt hierin een keuze maken. Bijvoorbeeld:

 • op alle lesbische, homo, bi en transgender jongeren in de regio
 • op lesbische, bi- en transgender meisjes
 • op bi-jongeren
 • op transgender jongeren

Maar het kan ook zijn dat je een groep wilt starten voor LHBT-jongeren die daarnaast nog iets met elkaar gemeen hebben: bijvoorbeeld dat ze allemaal christelijk, moslim of Surinaams zijn, of allemaal op het platteland wonen.

> Wil je meer weten over verschillende LHBT-jongeren en hun onderlinge verschillen? Check dan Alles over LHBT

Bedenk ook hoeveel mensen je ongeveer wilt bereiken. Begin klein: de eerste tijd is een groep van 5 tot 10 jongeren al een heel mooi resultaat.

Wat ga je doen?

Natuurlijk zet je in je plan wat je precies gaat doen. Je kunt verschillende activiteiten bedenken. Maar begin klein. Bijvoorbeeld: Met een groepje LHBT-jongeren afspreken om naar een pretpark te gaan: ontmoet elkaar op het station en reis er samen naartoe. Of samen naar de bioscoop als er een LHBT-film draait. Check hier meer ideeën.

Sommige activiteiten vragen veel tijd en energie. Het is slim om die pas te doen als je langer bezig bent, meer ervaring hebt en er een flinke groep mensen betrokken is. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan:

 • Een gespreksgroep starten. Lees hierover bij Alles over LHBT!
 • Een evenement voor meer dan 50 jongeren organiseren. Bij zo’n grote activiteit is het handig om een projectplan op te stellen. Kijk bij ‘beter organiseren voor tips en info.
 • Voorlichtingen op scholen over LHBT-zijn of andere activiteiten om de acceptatie van LHBT-zijn te vergroten. Lees alles hierover bij Alles over LHBT!

Tip
Heb je nog niet nagedacht over concrete activiteiten? Check dan de goede voorbeelden voor tips en inspiratie voor activiteiten die je voor en met LHBT-jongeren kunt organiseren.

Wanneer wil je het doen?

Zorg voor een duidelijk afspraak over de tijd, of de periode. Als je bijvoorbeeld maandelijks iets organiseert, stel dan vast op welke dag en in de hoeveelste week van de maand je bij elkaar komt. Je kunt ook een periode vaststellen, dus bijvoorbeeld: iedere derde donderdag van de maand, gedurende een half jaar. Maar ook als je eenmalig naar de film of een festival gaat, schrijf dan ook de datum en de tijd in je plannetje.