Stap 4: Evalueren

Last but not least, ga je na hoe het ging. De evaluatie. Wat ging goed, wat kon beter en wat ging er fout? Wat heb je geleerd en hoe kun je fouten de volgende keer voorkomen? Om je activiteit goed af te sluiten en ervan te leren, is het belangrijk om terug te kijken. Je kunt hier een aantal punten vinden die je in je Evaluatie bespreekt.

Je kunt evalueren op allerlei manieren:

  • Vraag een aantal jongeren na afloop hoe zij het vonden.
  • Vraag degenen die hebben meegewerkt, hoe ze het vonden.
  • Check de reacties via social media.
  • Maak een korte vragenlijst en deel die na afloop uit. Zie als voorbeeld deze vragenlijst die gebruikt werd op een festival
  • Check wat men er over zegt tijdens of na de activiteit: dus houd je oren en ogen open.
  • Maak online een poll aan om de meningen te checken.

Om positieve antwoorden te verzamelen kun je bijvoorbeeld tips en tops navragen:

  • Tips: wat kan er (nog) beter?
  • Tops: wat vond je leuk?

Tips

  • Evalueer niet alleen wat fout ging, maar ook wat goed ging.
  • Evalueer alle stappen! Niet alleen de uitvoering, maar ook het voortraject.
Een stapje verder?

Ben je al een tijdje bezig en wil je preciezer weten wat werkt? Dan is een evaluatieonderzoek aan te raden. Voor meer informatie over evaluatieonderzoeken, kun je dit boek lezen. Hier lees je meer over effectieve interventies.

Afronding
Financieel

Aan het einde van je activiteit rond je ook het financiële gedeelte af. Ga na hoeveel geld er is binnengekomen en wat er is uitgegeven. Hoe langer je wacht, hoe lastiger deze klus wordt. Ook belangrijk: stuur je sponsors en fondsen een kort verslag met foto’s van het resultaat. Vergeet niet om ze te bedanken!

Afscheid
Als je alle zaken hebt afgerond wordt het tijd om de mensen te bedanken die hebben meegewerkt. Ga met z’n allen iets leuks doen om de activiteit goed af te sluiten. Wie weet komen er nieuwe ideeën voor een nieuwe activiteit uit.

Spread the word!
Nu jij je eerste activiteit hebt georganiseerd, heb jij de kennis en ervaring om andere jongeren te helpen met het organiseren van hun activiteiten. Geef andere jongeren bijvoorbeeld advies. Dat je dit wilt doen, kun je aangeven op je organisatieprofiel op de landkaart [Link naar homepage].

Get up & try again

Trek je conclusies uit je evaluatie. Wil je het nog een keer herhalen? Het is helemaal niet erg als er de eerste keer maar een paar jongeren afkomen op je activiteit. Met die paar jongeren kun je samen weer bedenken hoe je het volgende keer beter aanpakt. Begin dus opnieuw: verzin een nieuwe activiteit, of herhaal dezelfde actie, nu je wat bekender bent geworden onder de jongeren uit jouw stad of regio.

Geef in ieder geval niet zomaar op: ook als het de eerste keer niet helemaal gegaan is zoals je had gedacht of gehoopt. Succes-stories hebben vaak een lange aanloop; je moet het gewoon een paar keer proberen. So get up and try again!