ASV Gay

‘Je hoeft niet alles zelf opnieuw te bedenken’

Aniek over ASV Gay

In drie grote steden in Nederland zijn er studentenverenigingen speciaal voor lesbo’s, homo’s, bi’s en transgenders. Zo heb je UHSV Anteros in Utrecht, Ganymedes in Groningen en ASV Gay in Amsterdam. Aniek vertelt over haar vereniging waar ze zich richt op public relations. Want netwerken is het halve werk.

Hoe zijn jullie gestart?
‘Vier jaar geleden is ASV Gay opgericht. Het idee is begonnen bij drie vriendinnen die vonden dat er zo weinig gedaan werd voor vrouwelijke gay studenten in Amsterdam. Jong&Out is er voor de groep onder de 18 en voor ouderen zijn vaak ook al dingen geregeld, maar er was nog niets voor studenten. Wel bestond er Uva Pride, maar zij organiseerden alleen lezingen en geen ontmoeting. De drie vriendinnen betrokken er een vierde kennis bij en samen met een docent hebben ze nagedacht over de opzet. Een notaris heeft de statuten gratis vastgesteld en met behulp van opstartsubsidies van het Trutfonds, de Gemeente Amsterdam en Stichting Pann was er genoeg geld om te beginnen. De aftrap waren twee info-avonden waarop studenten meteen lid kunnen worden, en vanaf toen ging het los!’
En hoe is jullie organisatie gegroeid?
‘Inmiddels hebben we in een paar jaar al rond de 270 leden. Ik denk omdat we uniek zijn naast alle andere studentenverenigingen die al bestaan. Veel LHBT-studenten komen hier namelijk graag studeren, maar als je uit een dorpje komt en ineens in Amsterdam woont, ken je nog steeds niemand. Dus we voorzien in een behoefte: bij onze vereniging leer je steeds meer mensen kennen en je maakt vrienden door samen mee te doen aan activiteiten. En de kracht van onze vereniging is dat we draaien op het werk van commissies, die alle vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen om dingen te bedenken. Zij hebben allemaal veel enthousiasme en creativiteit in het zoeken naar manieren van dingen organiseren. Wij als bestuur staan open voor al deze ideeën en initiatieven. En we gaan er ook niet boven staan, maar houden de drempel laag en zeggen tegen iedereen: kom erbij!
Werken jullie met projecten of subsidies?
Onze inkomsten komen vooral uit de contributie die leden zelf betalen. Dat was in het begin € 25 per jaar en hebben we nu verhoogd naar € 50. Naast de opstartfinanciering hebben we geen jaarlijkse geldschieters, maar voor grote of belangrijke activiteiten vragen we wel losse projectsubsidies aan. En we zijn druk bezig met het binnenhalen van sponsoring. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een banner ophangen op een event of betalen om een bericht te delen op onze Facebookpagina. En we proberen slimme acties te bedenken. Zo hebben we op de Coming Out Day een tweedehands Ikeakast gekocht, beschilderd en daarmee op de universiteit gestaan. Iedereen kon er mee op de foto en de foto met de meeste likes op Facebook kreeg een prijs. Die hadden we gratis geregeld bij de winkel Gays & Gadgets. Het moet allemaal gewoon zo goedkoop mogelijk, maar leden begrijpen dat wel als ze zelf ook niet zoveel hoeven te betalen.
Werken jullie aan de acceptatie van LHBT?
Onze leden zijn intrinsiek nieuwsgierig en hebben veel interesse in maatschappelijke thema’s. De actualiteitencommissie heeft bijvoorbeeld contact opgenomen met een Gay Straight Alliance om samen te werken aan voorlichting op scholen. En dit jaar organiseren we 16 mei een wetenschappelijk congres op de universiteit, omdat we meer aandacht voor LHBT’s willen creëren in de wetenschappelijke wereld. Ook gaan we vaak met z’n allen naar activiteiten zoals een protest tegen Rusland en dan verzamelen we op een centraal punt. Je hoeft niet altijd alles zelf opnieuw te bedenken, want er wordt al heel veel door andere organisaties georganiseerd waar je bij aan kunt sluiten.’
Voorbeelden van documenten

Voorbeeld van een begroting
Voorbeeld van een evaluatie