The Hang-Out 010

The Hang-Out 010 is een veilige ontmoetingsplek voor LHBT jongeren en hun hetero vrienden. In The Hang-Out 010 kun je terecht voor workshops, gespreksgroepen, filmavonden en meer. Ook op de bank chillen met een kop thee, een boek lezen, spelletje doen en studeren is mogelijk. Het is een echte plek voor jongeren door jongeren. Gert-Jan, initiatiefnemer van en een van de bestuursleden bij The Hang-Out 010, deelt zijn ervaringen.

HangOut 3

Hoe ben je gestart?

Gert-Jan: Ruim vier jaar geleden richtte ik Rainbow City Rotterdam op. We hielden ons vooral bezig met educatieprojecten op school en in de wijken. Toen ik gevraagd werd om mee te doen met de RET Aardig Onderweg Award wilde ik dat wel, maar alleen als ik een concreet project had om voor te strijden. Dat werd The Hang-Out 010.

Bekijk het interview met Gert-Jan hierover.
Na het winnen van de Award en de aandacht die we kregen tijdens Rotterdam Pride groeide The Hang-Out 010 heel snel. Daarom hebben we begin 2015 besloten dat The Hang-Out 010 verder gaat als apart project en is het bestuur van Rainbow City Rotterdam zich verder gaan richten op de educatieprojecten.

HangOut 2

Hoe heb je samenwerkingspartners gevonden?

Met het plan voor The Hang-Out 010 ging ik naar een afdeling van de gemeente waar ze jonge, creatieve starters helpen met het schrijven van plannen. Met dat plan ben ik naar netwerkborrels van de gemeente en bedrijven gegaan. Als je succesvol wilt worden is het belangrijk dat je overal gezien wordt. Dat zorgt ervoor dat mensen je steeds verder willen helpen. Het begon met mensen die zeiden: ‘Klinkt interessant, misschien kan ik ooit iets voor je doen’ en daardoor is nu een groep van 40 diehard vrijwilligers ontstaan die me nog steeds helpen!’ Ook het Kenniscentrum Homo-emancipatie, RotterdamV, en de andere Kenniscentra in Rotterdam hebben we weten te overtuigen van het plan. Zorg naast dat je overal gezien wordt ook dat je medestanders aan je weet te binden.

Hoe is The Hang-Out 010 gegroeid?

‘Onze belangrijkste groei is ontstaan door social media. Alles wat we doen verspreiden we via Facebook, Twitter en Linkedin. Veel vrijwilligers hebben we bijvoorbeeld via social media flyers geworven. De flyers hebben we in allerlei Facebookgroepen geplaatst die aansloten bij onze doelgroep en doelstelling. En je naamsbekendheid groeit wanneer bezoekers foto’s van activiteiten liken, taggen en sharen. Zo zorgden we ervoor dat al snel 2.000 mensen wisten wat we deden.’

HangOut 6

Werken jullie met projecten of subsidies?

‘Vaak gaan we met een groep jongeren brainstormen, dan leggen we een groot vel op tafel en schrijven we alles op wat in ons opkomt. Daar rolt na een tijdje een projectplan uit, waarmee we subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld bij de gemeente, zij hebben een jongerenbijdrageregeling waarmee je als jongere 500 tot 1.000 euro kunt krijgen om je idee uit te voeren. En wat ook goed werkt voor kleinere projecten zijn jeugdfondsen, waarbij jongeren zelf een aanvraag indienen. Bijvoorbeeld het Trutfonds, Bob Angelofonds en het PANNfonds. Tegenwoordig doen we ook mee met wedstrijden. Je kunt het zo gek niet bedanken, of je kunt je goed doel ergens voor aanmelden.

HangOut 15

Hoe is The Hang-Out 010 gegroeid?

Wat doen jullie aan acceptatie van LHBT?

“We gaan vaak de straat op om op ludieke wijze in gesprek te gaan met mensen. Dit zorgt er ook voor dat jongeren door de aandacht horen van The Hang-Out 010. Drie voorbeelden:

  • Jongeren die nog in de kast zitten, gaven we een steuntje in de rug door op Rotterdamse straten regenbogen te krijten. Voorbijgangers vroegen wat we aan het doen waren en deden spontaan mee! Het idee uit Australie zagen we op Facebook en iedereen kon mee doen.
  • Tijdens de Bi Proud actie op Coming Out Day gingen onze jongeren stickeren, fotograferen en filmen. De boodschap was dat je trots mocht zijn op wie je bent. We haalden zelfs het AD met een foto en kleine vermelding en toevallig liepen twee bekende Nederlanders langs die op de foto wilden. We hebben veel gesprekken gehad over Coming Out en in de kast blijven zitten die dag.
  • Free Hug Day is een interntionale dag. Onze jongeren gingen de straat op om mensen te knuffelen en met ze op de foto te gaan. Ze hadden zelf t-shirts gemaakt met stiften en vertelden mensen dat de foto’s op onze Facebookpagina stonden. Hierdoor kregen we veel nieuwe volgers.TIP

‘Een sticker of flyer, camera en een doosje stoepkrijt en je hebt een actie! Denk niet te groot, het hoeft niet veel te kosten. Als de impact maar groot is.’
En wat doen jullie aan zelfacceptatie?
‘Jongeren komen steeds vroeger uit de kast, maar dan ga je nog niet naar een bar. Ook hoorden we vaak dat jongeren uit niet-westerse culturen niet graag naar de homobar gaan. Daarom willen we hen het gevoel geven dat The Hang-Out 010 een tweede huiskamer is met een zo open mogelijke sfeer onderling. Daardoor zeggen bijvoorbeeld ook transgenderjongeren dat ze zich eindelijk ergens thuis voelen! De problemen van jongeren met gemengde culturele achtergronden (bi-cultureel) en transgenders zijn vaak groter, dus daar moet je oog voor hebben. Wij organiseren speciale activiteiten voor ze, om hen gelijktgestemden te laten ontmoeten en langzaam te wennen aan de locatie. Er zijn altijd een aantal van onze vaste jongeren bij die niet tot de doelgroep behoren, zodat de groepen wel vanaf het begin al een klein beetje mengen. Volgens mij zit acceptatie hem vooral in de manier waarop we met elkaar omgaan en wat we uitstralen. Je kunt ook veel leren als je met jongeren buiten je eigen comfort zone en hokje omgaat.’

HangOut 5


Hoe zorgen jullie voor veilige ontmoeting?

‘We merken dat jongeren die bij ons terecht komen, vaak nog hulp of steun nodig hebben om steviger in de schoenen staan. Daarom laten we jongeren nooit op eigen houtje naar een event toegaan. Er is altijd een vrijwilliger bij die ouder is. Ze moeten ook eerst langs ons om binnen te komen, want wij willen op de locatie zelf weten wie er naar binnen gaat. Niet dat we de jongeren daarna in de gaten blijven houden, maar we blijven wel in de buurt voor als ze ons nodig hebben. Daarnaast hebben we een besloten Facebookgroep. Wanneer jongeren zich bij ons melden en wij kennen ze, dan voegen we ze pas toe. Zeker wanneer je nog in de kast zit, is zo’n geheime groep erg fijn.’

Hoe werken jullie samen met anderen?
‘We werken niet alleen samen met LHBT-organisaties, maar juist ook met een organisatie die niet perse iets doet voor de LHBT’s. Een van onze eerste projecten was bijvoorbeeld een talkshow over gender, seksualiteit en seksuele diversiteit. Dat organiseerden we samen met een organisatie die dat vaak met urban kids in de wijk organiseert. Niet het thema, maar de manier hoe zij een project opzetten, paste heel erg bij de manier hoe wij dat wilden. Wij denken graag out of the box en zoeken graag dat soort nieuwe type samenwerkingen die er nog niet zijn. Het hoeft niet alleen maar gay te zijn om aansluiting te vinden. Er is meer dan de kleur roze, er is een hele regenboog!’

Wat is je gouden tip voor anderen?
Doe het niet alleen. Zorg eerst dat je anderen ontmoet die hetzelfde willen bereiken en je kunnen helpen. Zoals supporters van Feyenoord vaak zingen: you’ll never walk alone!

Wil je meer weten over The Hang-Out 010? Kijk dan op www.thehang-out010.nl
We hebben natuurlijk ook Facebook en Twitter!