Respect2Love

‘Be all you can be’

BeyonG over Respect2Love

Respect2Love is een Amsterdamse community voor jongeren met een etnische achtergrond, waar iedereen welkom is. Doel: samenwerken aan zelfacceptatie, zichtbaar zijn en LHBT bespreekbaar maken in de eigen cultuur. Drijvende kracht achter Respect2Love is BeyonG en hét voorbeeld wat zelfacceptatie – ‘Amen, ik ben wie ik ben!’ – met je doet. Een interview met deze energieke transvrouw.

Hoe zijn jullie gestart?
Respect2love begon in 2008 met een brainstorm in een groepje van 3 mensen die ideeën bedachten hoe ze meer jongeren konden betrekken bij hun plan. Al snel ontvingen we meerdere subsidies, o.a. van de gemeente Amsterdam en het Ministerie van OCW. Inmiddels steunt ook het Oranjefonds ons en onderhoudt het COC ons met een financiële bijdrage en mogen we gebruik maken van hun pand. Mooi om te zien dat zij allemaal enthousiast waren over ons doel en willen helpen om de aandacht te vestigen op LHBT-jongeren met een etnische achtergrond!
Hoe groeiden jullie uit tot een community?
Het is een moeilijke doelgroep om te bereiken, want de meeste jongeren komen niet uit een praatcultuur. Dan is de drempel om bij ons over gevoelens te praten in het begin erg hoog. Maar mond-tot-mondreclame werkt dan het best. En in plaats van een website hebben we een Facebookpagina aangemaakt waar we nu al bijna 900 likes hebben. Nu zetten we de stap een landelijke community te worden, want ook in Den Haag, Utrecht en Rotterdam is er behoefte aan Respect2love. We inventariseren de steun van gemeenten en lokale COC’s en zoeken ambassadeurs die mee willen werken.
Hoe werken jullie aan acceptatie van LHBT?
Via het project empowerment. Als community kijken we naar ieders competenties.. Die krachten bundelen we en daar komt dan een mooie actie uit om LHBT bespreekbaar te maken in de eigen cultuur. De jongeren die al out and proud zijn, zitten in onze streetteams. Zij gaan naar activiteiten om daar ons project te promoten. En we hebben ambassadeurs, bijvoorbeeld Döne Fil, DJ Sjeazy Pearl en Ashley Dior. Zij maken zich allemaal sterk voor onze gemeenschap om acceptatie van LHBT-jongeren te vergroten.
Hoe werkt dat, zelfacceptatie?
LHBT-jongeren met een etnische achtergrond worden vaak verstoten door familie en vrienden Respect2love voelt als een nieuwe familie, waar je liefde en erkenning kunt vinden. En een grote diverse familie, want onze jongeren hebben culturele invloeden van Turkije tot de Antillen en van India tot Irak. Er ontstaan veel vriendschappen waardoor jongeren elkaar empoweren. Toen ik als stagiaire begon in 2001 dacht ik nog dat ik homoseksueel was, maar door lotgenotencontact leerde ik veel over mezelf, zag ik dat ik niet de enige was en wilde ik niemand meer voor de gek houden: ik ben transgender!
Hoe zorgen jullie voor veilige ontmoeting?
Vertrouwen is heel erg belangrijk. Daarom bouwen we eerst een band op via Facebookchat of een Skypegesprek. Daarna heb je een intake met één van onze ambassadeurs en als je dat heel spannend vindt, mag je iemand meenemen waarbij je je veilig voelt. En wanneer iemand liever niet bij het COC afspreekt, gaan we gewoon ergens heen waar ze zich wel veilig voelen. Daarna zijn ze van harte welkom bij onze ‘denktank’, een gesloten groep waar je niet zomaar kunt binnenlopen. Het is een hele veilige plek om te komen, dat ervaren heel veel mensen zo gelukkig.
Met wie en hoe werken jullie samen?
Tijdens een reis naar o.a. de homoseksuele Imam Mushin Hendricks in Zuid-Afrika ontmoette ik Isjed Hussain. Hij organiseert het Wereldcafé waarbij jongeren uit verschillende culturen samen eten. Dat doen we sinds kort samen, elke laatste vrijdagavond van de maandag komen we met z’n 40en bij elkaar. Maar we werken bijvoorbeeld ook samen met het multiculti-event So into girls of of Roze Kwakoe op het Amsterdam Zuidoost Zomerfestival. Samenwerken is het beste, dan sta je veel sterker!
Wat is je gouden tip voor anderen?
Be all you can be Dat is ook de slogan van Respect2love. Zorg dat iedereen zich prettig voelt bij je activiteit en dat ze volledig zichzelf kunnen zijn. Als je jezelf accepteert en van jezelf houdt kan je de wereld aan!

Wil je meer weten over Respect2love? Kijk dan op facebook.com/respect2love

Check ook de pagina van TransUnited speciaal voor transgenders met een etnische achtergrond.